Rechter wijst verzoek advocaten af

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

16 Februari 2019 09:04

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Shirley D. en Anita S., werkzaam op het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, blijven voorlopig achter de tralies. Het verzoek van advocaat Harold Belfor om de verdachten voorlopig op vrije voeten te stellen is afgewezen door kantonrechter Marie Mettendaf. Raadsvrouw Rochelle Truideman was donderdag nog niet zover om te pleiten voor haar cliënt Shirley D., waardoor de rechter de zaak verdaagde.

Shirley D. en Anita S. hebben op 15 en 16 december 2018 levensmiddelen uit twee winkels aan de Hannaslustweg weggenomen. Shirley D. heeft vijftien pakken roomboter gestolen en Anita S. ging er met een wiel kaas vandoor. Op 16 december hebben de vrouwen een aantal bussen insectenspray meegenomen.

Beide verdachten vertelden de rechter hoe het er aan toe ging. De verbaasde magistraat vroeg hen hoe ze het klaarspelen zoveel goederen in een winkel weg te nemen en die onopgemerkt onder hun kleding te verbergen. "Hoe spelen jullie dat klaar? Hoe hebben jullie het gedaan? Ik wil het echt weten."  De rechter vertelde de verdachten dat ze diep teleurgesteld is in hun handelingen gezien zij ambtenaren zijn. 

Uit nieuwsgierigheid vroeg advocaat Harold Belfor de verdachte Anita S. hoeveel zij als maatschappelijk werker verdient bij het ministerie. Nadat die haar salaris bekendmaakte, zei de rechter dat zij goed verdient en zich niet kan voorstellen dat zij toch met een collega overging tot stelen. "Ook ik eet niet wat ik niet kan betalen. Jullie gaan straks vertellen dat jullie problemen hebben, maar denken jullie aan de gevolgen van jullie handelingen?"

Officier van justitie Claudia Bruining zei dat ze geen reden ziet om mee te werken aan de voorlopige invrijheidstelling van de verdachten ondanks beiden bereid zijn het verlies van de winkeliers te vergoeden.

Het verzoek van Anita S. om haar zieke zus te helpen en voor haar kinderen te zorgen was voor de openbaar aanklager geen reden genoeg om door de vingers te kijken. "Mevrouw de rechter, de verdachte heeft niet aan haar kinderen gedacht toen ze de handelingen pleegde. En ze is in een andere winkel geweest om nog een keer spullen weg te nemen."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel