Jessurun: “Onrust te merken in samenleving met terugtreden Gersie”

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

16 Februari 2019 00:00

Voor mij lezen

Er is degelijke onrust te merken in de financiële sfeer in het land met het terugtreden van Glenn Gersie als governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) geeft activist Xaviera Jessurun, trekker van The Next Generation Movement, te kennen in gesprek met Suriname Herald. Volgens haar is het nu al te merken dat ondernemers zelf hun eigen conclusies trekken, waarbij ze stellen dat ze niet in staat zullen zijn om Amerikaanse dollars te lichten.

Ze heeft namelijk een oproep gedaan aan de samenleving om de parlementariërs te ondersteunen bij hun verzoek om een spoedvergadering aan te vragen in deze kwestie. Afgelopen donderdag had The Next Generation Movement een brief overhandigd aan parlementariër Patricia Etnel (NPS) waarin is aangegeven dat de betogers verontruste burgers zijn die deze spoedvergadering willen bijwonen. “We willen het bijwonen, omdat we de regering niet geloofwaardig vinden,” zegt ze.

Ze betreurt het dat de spoedvergadering die is aangevraagd over de kwestie Gersie niet is uitgeschreven door de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Geerlings-Simons. Het is volgens Jessurun betreurenswaardig dat noch de regering noch de voorzitter van het parlement zich houden aan wet en regel.

Jessurun is van oordeel dat het parlement bij uitstek het orgaan is waar de regering verantwoording verschuldigd is. Het zijn de parlementariërs die de gemeenschap vertegenwoordigen en die uitleg moeten vragen waarom Gersie terug moet treden. “Uit egards voor het instituut van de governor van de CBvS wensen wij niet in de finesses te treden over de beëindigde samenwerking,” is volgens Jessurun een simpel antwoord van de regering om af te komen van deze kwestie. Daarnaast vindt ze dat met een persbericht verstuurd via het Nationaal Informatie Instituut (NII) de regering gewoon wegkomt zonder antwoord te geven op de vragen van de samenleving.

Het nadeel is volgens de activist dat de onrust zal blijven, totdat de regering concreet uitleg geeft over deze zaak. Hiermee creëert de regering zelf onrust in de financiële sfeer van het land. Door de samenleving gerust te stellen dat de regering haar monetaire verantwoordelijkheden bijzonder serieus neemt, is niet genoeg om de rust te behouden. Wat de zaak van kwaad tot erger heeft gemaakt, is dat in eerste instantie die als ‘roddel’ is verklaard en achteraf toch de waarheid blijkt te zijn. Hierdoor is de regering als onbetrouwbaar en zelfs als ‘leugenaar’ overgekomen, is Jessurun van oordeel.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel