WTO-delegatie bezoekt Suriname in verband met Trade Policy Review

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

15 Februari 2019 19:23

Voor mij lezen

In het kader van de World Trade Organisation (WTO) Trade Policy Review (TPR) heeft een team van deskundigen van het WTO-secretariaat een werkbezoek gebracht aan Suriname. Het team stond onder leiding van Willy Alvaro en bezocht in de periode 11- 15 februari 2019, het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T). Dit meldt het ministerie via het NII.

Tijdens dit bezoek is met de actoren, die tijdens het vorige bezoek reeds geconsulteerd waren gesproken over een draft-rapport, uitgebracht naar aanleiding van hun vorig bezoek.

Volgens de regels van de WTO moeten de bij deze organisatie aangesloten ontwikkelingslanden om de zes jaar een TPR ondergaan. Tijdens zo een TPR worden het handelsbeleid en de handelspraktijken van het lidland gedetailleerd besproken en de macro-economische situatie beschreven.

Toezicht op het nationale handelsbeleid van elk lidland is een fundamentele activiteit die tot de werkzaamheden van de WTO behoort.

Het WTO-TPR-mechanisme is het orgaan van de World Trade Organisation dat voor transparantie in het handelsbeleid van de diverse lidlanden moet zorgen. De TPR zal door de WTO-lidlanden worden beoordeeld op basis van twee rapporten, namelijk het WTO-secretariaatsrapport en het overheidsrapport.

Suriname heeft in 2004 en 2013 respectievelijk zijn eerste en tweede WTO-TPR ondergaan; de derde zal plaatsvinden in 2019 te Genéve, Zwitserland. Verwacht wordt dat de minister van HI en T, Stephan Tsang, dit rapport van 11 tot en met 13 september in Genéve, Zwitserland zal verdedigen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel