Maleisië: Historische overwinning voor oppositie

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

10 Mei 2018 02:45

Voor mij lezen
De voormalige Maleisische premier Mahathir Mohamad heeft een historische overwinning behaald in de algemene verkiezingen van het land. De verkiezingscommissie zegt dat de oppositiealliantie van Mahathir 115 zetels heeft gewonnen. Dat zijn er meer dan de benodigde 112 zetels die nodig zijn om een regering te vormen.

Mahathir (92) heeft de regerende Barisan Nasional-coalitie verslagen, die al meer dan 60 jaar aan de macht is. Hij kwam terug uit zijn pensionering om het tegen zijn vroegere protegé, Najib Razak, op te nemen.

"We zijn niet op zoek naar wraak, we willen de rechtsstaat herstellen," zei Mahathir tegen verslaggevers. Hij hoopt dat vandaag, donderdag, de eedaflegging kan plaatsvinden.

Met nog maar enkele zetels te gaan, toonden de officiële resultaten dat de Pakatan Harapan-alliantie van Mahathir, samen met een bondgenoot in de staat Sabah, Borneo, 115 zetels had gewonnen. De regerende Barisan Nasional (BN)–coalitie heeft 79 zetels.
Toen de resultaten duidelijk werden, gingen de aanhangers van de oppositie de straat op om te feesten. De campagne plaatste de oppositiegroep van Mahathir tegen de BN, geleid door de zittende premier Najib Razak. De BN en haar belangrijkste partij, de United Malaysian National Organisation (UMNO), hebben de Maleisische politiek gedomineerd sinds het land in 1957 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië, maar de eens zo machtige coalitie heeft de afgelopen jaren zijn populariteit zien afnemen.

Bij de vorige verkiezingen, in 2013, heeft de oppositie ongekende voordelen behaald door de populaire stem te winnen, maar ze had niet genoeg plaatsen gewonnen om een regering te vormen. In een dramatische ommekeer van de gebeurtenissen werd oppositieleider Anwar Ibrahim veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar wegens sodomie, waarvan hij zei dat deze deel uitmaakte van een politieke lastercampagne.

Mahathir, die ooit een integraal onderdeel van de BN en een mentor van Najib was, verliet de coalitie in 2016. Toen hij vertrok, zei hij dat hij "in verlegenheid was gebracht" om geassocieerd te worden met een partij" die wordt gezien als corruptie ondersteunend".

Najib is verwikkeld in een corruptieschandaal, waarbij hij beschuldigd werd van het stelen van ongeveer US$ 700 miljoen van de Malaysian Development Berhad, een staatsinvesteringsfonds. Hij heeft alle aantijgingen heftig afgewezen en is door de Maleisische autoriteiten vrijgesproken.

Het fonds wordt nog steeds door verschillende landen onderzocht en Najib is ervan beschuldigd dat hij Maleisische onderzoeken heeft belemmerd door belangrijke functionarissen te verwijderen.

De regering heeft onlangs een wet aangenomen die de verkiezingsgrenzen opnieuw vastlegde, wat leidde tot beschuldigingen dat zij instituties had gemanipuleerd om zich te verzekeren dat deze ingevuld werden door Maleisische moslims, die traditioneel BN-aanhangers zijn.

In de dagen vóór de stemming beschuldigde de hervormingsgroep Bersih 2.0 de verkiezingscommissie van meerdere "verkiezingsmisdrijven", waaronder onregelmatigheden bij het stemmen per brief en het niet verwijderen van dode mensen van de kiezerslijst.

Een controversiële valse nieuwswet werd onlangs ook geïntroduceerd, waarvan critici zeggen dat ze door de autoriteiten gebruikt kunnen worden om verzet te bedaren. Mahathir wordt zelf onder die wet onderzocht, nadat hij had beweerd dat zijn vliegtuig was gesaboteerd.

De regering had erop aangedrongen dat de verkiezingen vrij en eerlijk zouden verlopen, waarbij Najib zei dat de verkiezingscommissie handelde "voor het welzijn van allen". Kiezers hebben gestemd voor 222 parlementsleden en leden van de staatsvergadering in 12 van de 13 staten.

Maleisië maakt gebruik van een kiezerssysteem dat als eerste is gepasseerd, waarbij de partij die de meeste zetels in het parlement krijgt, wint, ook al wint het de populaire stem niet.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel