‘Discussies over vervanging dc’s zijn onnodig’

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling ligt niet wakker van de kritiek op de verschuivingen van districtscommissarissen en vindt discussies hierover onnodig. Volgens de bewindsman is de overplaatsing en vervanging van districtscommissarissen enkel bedoeld om maximale resultaten te halen uit de groep.

In de afgelopen drie maanden zijn met name Eric Grauwde, Humhrey Jeroe en Frederik Finisie als nieuwe burgervaders aangesteld. Terwijl een aantal districtscommissarissen, onder wie Kenya Pansa en Laksmienarain Doebay, van bestuursressort zijn verwisseld. Laatstgenoemde heeft zaterdag het roer overgedragen aan Sarwan Koemar Ramai, die een week eerder afzwaaide bij Wanica Noord-West. Waar Doebay nu zal worden ingezet is nog onduidelijk.

Critici hebben hun ontevredenheid over dit onderwerp niet geheim gehouden. Ze vragen zich af wat de noodzaak is van deze wisselingen. Sommigen beweren zelfs dat die te maken zouden hebben met de komende verkiezing. Gesteld wordt dat de districtscommissaris zaken zou kunnen beïnvloeden omdat die de voorzitter is van het hoofdstembureau.

"Ik kan het niet met zekerheid zeggen, omdat ik geen bewijzen heb. Maar ik ken president Bouterse heel goed. Hij is een slimme politicus, hij doet niets zomaar", zegt een analist die niet bij naam genoemd wil worden tegen de krant. "Het is even afwachten om te zien wat de werkelijke reden is", vervolgt hij. Die bewering wordt echter tegengesproken door Dikan.

"Laat men concreet zeggen om welk voordeel het gaat, zodat we het kunnen toetsen. Maar zo vaag iets zeggen zijn we al gewend. Wanneer het erop aankomt, gaan we ook voor deze uitspraken een politiek antwoord formuleren, maar nu zijn we gewoon bezig voor land en volk", benadrukt de minister. Critici vallen ook over het feit dat de dc's die voorlopig op de reserve bank zijn gewoon worden doorbetaald.

Dikan zegt dat de districtscommissarissen niet worden vervangen omdat ze het slecht doen. Hij stelt dat ze allen heel goed werk verricht hebben in de voorbije periode. Echter, ze moeten vervangen worden zodat bepaalde zaken niet in de hand worden gewerkt.

"Als de dc te lang op een post blijft kan hij te familiair worden met zijn omgeving, waardoor besluiten anders genomen kunnen worden. We willen dat voorkomen, omdat de districtscommissaris altijd boven partijen moet staan wanneer er iets is", aldus de bewindsman.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-9)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait