Stibula geeft seksuele voorlichting aan jongeren Latour

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - De Stichting Buurtorganisatie Latour (Stibula) heeft zaterdag een informatiesessie georganiseerd voor buurtbewoners. De focus lag op het informeren van jongeren over seksualiteit, lust en liefde. Tussen vier en zes in de middag hebben verpleegkundige studenten, gespecialiseerd in gemeenschappelijke gezondheidzorg, geïnteresseerden voorzien van informatie en voorbehoedsmiddelen.

Thaissia Hardjo­oetomo, coördinator, zegt dat gekozen is om een informatiesessie over seksualiteit te organiseren omdat blijkt dat er in het ressort Latour veel tienerzwangerschappen voorkomen. "Latour en omliggende ressorten hebben veel jongeren en die moet je altijd informeren over seksualiteit. Ze vertellen over seksueel overdraagbare aandoeningen en het gevolg van het hebben van onbeschermde seks. Je weet nooit genoeg dus je moet jongeren blijven informeren."

Op de vraag waarom ervoor gekozen is om de informatiesessie langs de Latourweg te houden, zegt ze dat de jongeren die de informatie het hardst nodig hebben zich in de namiddag veel in deze straat ophouden. De plek is dus strategisch uitgekozen. Voor en naast de barbershop waar de activiteit is gehouden, zijn er dagelijks tientallen jongeren die er zich ophouden om een babbeltje met elkaar te maken.

Het is Hardjooetomo zaterdag opgevallen dat veel jongeren bescheiden waren om de stand te bezoeken die was opgezet om voorbehoedsmiddelen, informatie en brochures te verstrekken. "Ze liepen stiekem langs en durfden niet te stoppen. Toen wij van de organisatie ze benaderden liepen ze wel mee en stelden een heleboel vragen. Ze moesten eerst loskomen. Vooral de jongeheren."

Hardjooetomo beaamt dat het belangrijk is om bij de informatiesessies in de toekomst ook personen te hebben die Aucaans en/of Saramacaans kunnen spreken. Het viel de organisatie namelijk op dat enkele volwassenen in die talen de informatie wilde, maar dat daarop niet naar tevredenheid ingespeeld kon worden.

Toch vindt de coördinator dat het doel is bereikt doordat er veel voorbehoedsmiddelen zijn uitgedeeld en veel jongeren zijn geïnformeerd. "Het geeft een goed gevoel als je tot de mensen gesproken hebt."

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-11)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait