Paus erkent seksueel misbruik nonnen door geestelijken

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

7 Februari 2019 00:54

Voor mij lezen
Paus Franciscus heeft toegegeven dat geestelijken nonnen seksueel hebben misbruikt. In een geval werden de nonnen als seksslavinnen gehouden. Hij zei dat in dat geval zijn voorganger, paus Benedictus, gedwongen was om een hele congregatie van nonnen te sluiten die door priesters werden misbruikt.

Het is de eerste keer dat paus Franciscus het seksueel misbruik van nonnen door de geestelijken heeft erkend. Hij zei dat de kerk probeerde het probleem aan te pakken, maar zei dat het "nog steeds gebeurde".

In november vorig jaar stelde de wereldwijde organisatie voor nonnen van de katholieke kerk de "cultuur van stilte en geheimhouding" aan de kaak die hen belette zich te uiten. De opmerkingen van de paus komen te midden van gevallen van jarenlang seksueel misbruik van kinderen en jonge mannen door priesters in de kerk.

Toen hij op dinsdag tijdens een historische tour door het Midden-Oosten tot verslaggevers sprak, gaf de paus toe dat de kerk een probleem had, waarvan de wortels liggen in 'het zien van vrouwen als tweederangs'. Hij zei dat priesters en bisschoppen de nonnen hadden misbruikt, maar zei dat de kerk op de hoogte was van het 'schandaal' en 'eraan werkte'. Hij voegde eraan toe dat een aantal geestelijken was geschorst. "Het is een pad dat we hebben gevolgd," zei hij.

"Paus Benedictus had de moed om een vrouwelijke congregatie te ontbinden die op een bepaald niveau was, omdat deze slavernij van vrouwen er was binnengekomen - slavernij, zelfs tot op het punt van seksuele slavernij - van de kant van geestelijken of de stichter." Paus Franciscus zei dat seksueel misbruik van nonnen een voortdurend probleem was, maar dat het grotendeels gebeurde in 'bepaalde gemeenten, voornamelijk nieuwe'.

"Ik denk dat het nog steeds plaatsvindt, omdat het niet iets is dat verdwijnt op het moment waarop je je daarvan bewust wordt.”

In 2005 ontbond paus Benedictus de vrouwelijke congregatie the Community of St Jean die was gevestigd in Frankrijk, vertelde Alessandro Gisotti van het Vaticaanse persbureau aan CBS News.

In 2013 gaf de communiteit van Sint-Jan toe dat priesters zich "niet volgens de kuisheid regels" gedroegen met verschillende vrouwen in de orde, aldus de Franse rooms-katholieke krant La Croix. In een apart geval in India vorig jaar, werd een bisschop gearresteerd over aantijgingen dat hij een non dertien keer had verkracht tussen 2014 en 2016.

Bisschop Franco Mulakkal, die aan het hoofd stond van het bisdom in Jalandhar in de noordelijke deelstaat Punjab, heeft de beschuldigingen ontkend. In Chili leidden de meldingen van misbruik van nonnen door priesters ertoe dat het Vaticaan vorig jaar een onderzoek startte. De vrouwen werden naar verluidt verwijderd uit de orde nadat het misbruik aan het licht kwam. Vorig jaar meldde persbureau Associated Press gevallen van misbruik in Italië en Afrika.

Enkele dagen geleden veroordeelde het vrouwenblad van het Vaticaan, Women Church World, het misbruik en zei dat nonnen in sommige gevallen werden gedwongen kinderen van priesters te aborteren - iets wat het katholicisme verbiedt.

De redacteur van het tijdschrift, Lucetta Scaraffia, zei dat de erkenning door Paus Franciscus van het misbruik "enige hulp kan zijn", maar waarschuwde dat de kerk moet handelen. "Als de kerk haar ogen blijft sluiten voor het schandaal ... zal de toestand van onderdrukking van vrouwen in de kerk nooit veranderen," schreef ze. Het magazine zei dat de # MeToo-beweging betekende dat er meer vrouwen naar voren kwamen met hun verhalen.

Vorig jaar meldde de Franse website Le Parisien het geval van "Christelle" (in het Frans), een voormalige non wiens naam werd veranderd om de anonimiteit te behouden. Christelle zei dat ze tussen 2010 en 2011 seksueel was misbruikt door een priester van haar congregatie in Frankrijk. "Zijn gebaren werden meer en meer ongepast," zei ze, eraan toevoegend: "Maar hij bleef doorgaan ... tot de dag dat hij me verkrachtte. Hij was niet in staat om zichzelf te beheersen ... hij had een gespleten persoonlijkheid."
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel