Directeur diamantbedrijf Glomac op non-actief gesteld

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

31 Januari 2019 23:01

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De directeur van het diamantopkoopbedrijf Glomac is vorige week donderdag op non-actief gesteld door de raad van commissarissen van de onderneming. Directeur Claudia Griffith-Telting wordt onder andere mismagement verweten. Zo blijkt het personeel al enkele maanden geen salaris te hebben ontvangen, terwijl de directeur middelen van het bedrijf ten eigen bate zou hebben aangewend.

Nadat zij halstarrig zou hebben geweigerd financiële verantwoording bij de rvc af te leggen en deze geen inzage wilde geven in de boeken, werd de directeur op 24 januari per deurwaardersexploot buiten functie gesteld. Griffith-Telting zou daarna bedreigingen hebben geuit tegen enkele personeelsleden. Twee medewerkers hebben vorige week vrijdag op politiebureau Nieuwe Haven aangifte gedaan wegens bedreiging.

Op 28 januari, vier dagen na haar ontheffing, toog de directeur naar de Kamer van Koophandel en Fabrieken om te laten inschrijven dat de raad van commissarissen is ontbonden. Tegenover de Ware Tijd stelt Griffith-Telgt dat ze niet buiten functie is gesteld. Zij volstaat door te stellen dat er niets aan de hand is en dat zij normaal aan het werk is. "Hoe kan ik ontheven worden door een rvc die niet meer bestaat? De rvc is sinds 12 november 2018 ontbonden", is het enige wat ze kwijt wil. Ze merkte verder op dat de algemene aandeelhoudersvergadering het hoogste orgaan in het bedrijf is. Op nadere vragen van de krant wenste de directeur niet te reageren.

Afgelopen maandag heeft de voorlopig aangestelde leiding van Glomac aangifte gedaan tegen de directeur wegens verduistering van een partij diamanten. Zij heeft de edelstenen in december uit de kluis van het bedrijf meegenomen en niet teruggebracht. Naar verluidt heeft zij een medewerker de opdracht gegeven de edelstenen of een deel daarvan te verpanden en met de daaruit verkregen middelen  diverse uitgaven gedaan.

Uit documenten en correspondentie waar de krant de hand op heeft weten te leggen komt naar voren dat het al enige tijd niet boterde tussen de directeur, die zelf aandeelhouder is, en een andere aandeelhouder. Vorig jaar november heeft de directeur de toenmalige financieel-manager ontslagen omdat die een bedrag van US 171.000 dollar niet kon verantwoorden. Hierover is aangifte bij de politie gedaan. Het wegmaken van voornoemd bedrag zou onder meer ertoe hebben geleid dat salarissen niet op tijd konden worden betaald.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel