NDP-fractieleider houdt pleidooi om EPA niet te ratificeren

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

19 Januari 2019 10:36

Voor mij lezen
André Misiekaba, fractieleider van de NDP heeft er opnieuw voor gepleit om de Economische Partnerschap Agreement (EPA) niet te ratificeren. Dit in tegenstelling tot de oproep van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). Hij vraagt Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons om EPA weer op de agenda te plaatsen. Als de regering, met toppers bij het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HIT), overtuigd is dat EPA moet worden geratificeerd, wil Misiekaba het debat dan ten overstaan van het volk voeren. Hij is ook vaste vertegenwoordiger van De Nationale Assemblee bij EU/ACP.

Misiekaba vraagt de regering, met name de ministers van HIT en Buitenlandse Zaken om de post-Cotonou onderhandelingen die nu plaatsvinden tussen de ACP (de voormalige koloniën) en Europese Unie (EU), op de voet te volgen. Met het belang van Suriname voorop moeten de onderhandelingen om te komen tot een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen ACP en EU worden bekeken.

"Voor mij staat solidariteit en eenheid binnen de ACP groep voorop. De 79 ACP-landen mogen niet toelaten dat de groep wordt opengebroken of opgedeeld door de EU, want die pogingen zijn manifest. Ik ben vanaf 2016 aanwezig bij de meetings en ik weet hoe het eraan toe gaat. Het parlement van de ACP heeft in niet mis te verstane bewoordingen aangegeven één overeenkomst te willen. Aanvankelijk wilde EU drie overeenkomsten, één met Afrika, één met het Caribisch gebied en één met de Pacifische landen," voert de volksvertegenwoordiger aan.

In geen enkele regio is de EPA volledig geratificeerd, benadrukt Misiekaba. Landen zijn er sceptisch over. In de overeenkomst is opgenomen dat Cariforum-landen, waaronder Suriname, de EU een gunstigere behandeling moeten geven dan andere landen waarmee de Cariforum-landen vrijhandelsovereenkomsten sluiten vanaf de ondertekening in oktober 2008. Omgekeerd bepaalt de Cariforum-EU-EPA niet dat de EU overleg moet plegen met de Cariforum-landen als de EU vrijhandelsovereenkomsten sluit met belangrijke handelsmachten.

De EU heeft de afgelopen jaren vrijhandelsovereenkomsten gesloten met onder andere Canada, Zuid-Korea, Japan, Chili, Mexico zonder overleg te hebben gepleegd met grote gevolgen voor de Cariforum landen, met name uitholling van EPA-handelsvoordelen. Misiekaba vindt dat goed gekeken moet worden naar wat de samenwerking met EU nationaal precies opbrengt. De EU en ACP werken vanaf 1975 samen. Als we de balans opmaken dan stellen we vast dat 41 van 79 ACP landen behoren tot de LDC’s (landen met lage inkomens). Er zijn wereldwijd ongeveer 48 LDC’s. "Gelukkig is Suriname geen LDC. Dat komt voornamelijk door onze eigen inspanningen, waarop we trots mogen zijn," voert Misiekaba aan.

Stand van zaken
Misiekaba geeft de stand van zaken over de ondertekening van de overeenkomst:
- 5 van de 27 EU-lidstaten hebben de CF-EU-EPA niet geratificeerd, te weten Hongarije, Luxemburg, Polen, Roemenië en Slovenië; 5 van de 15 Cariforum-landen hebben de Cariforum-EU-EPA niet geratificeerd, te weten Bahama's, Jamaica, Haïti, Suriname en Trinidad & Tobago.
- In Centraal-Afrika heeft alleen Kameroen de EPA getekend en geratificeerd.
- In West-Afrika hebben alle landen, met uitzondering van Nigeria, de EPA ondertekend (let wel, geen ratificatie). Wat doet de EU? Zij werkt de EPA uit met afzonderlijke landen, zoals Ghana en Ivoorkust, wat een ondermijning is van regionale integratie.
- In Oost en Zuid Afrika alsook de Pacifische regio is er een soortgelijk beeld.
Geen enkele regio heeft een volledig geratificeerde EPA.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel