‘Onderwijs beter afstemmen op arbeidsmarkt’

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Met het instellen van een Suriname Nationaal Training(s) Autoriteit (SNTA), moet het onderwijs een totaal andere richting opgaan. Het hoofddoel van deze instantie is om het beroepsonderwijs en trainingen zodanig te verbeteren dat zij beter kunnen aansluiten op de behoefte van de arbeidsmarkt.

Suriname heeft zich als lid van de Caricom en de Caribbean Association and National Training Agency (Canta) gecommitteerd om een dergelijk instituut in het leven te roepen. Dit nationaal instituut zal belast worden met het ontwikkelen en het certificeren van onderwijssystemen en trainingen volgens de Canta-structuur, met het doel de aansluiting van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt te garanderen.Het instituut zal onder andere er op toezien dat opleidingsinstituten en aangeboden trainingen die te maken hebben met beroepsonderwijs voldoen aan bepaalde kwalificatie en efficiƫntie eisen.

Opleidingsinstituten en trainingen kunnen na aanvraag in aanmerking komen voor een keurmerk dat drie jaar geldig zal zijn. Natuurlijke personen kunnen in aanmerking komen voor een certificaat. De verstrekte keurmerken en certificaten zullen in een openbaar register worden bijgehouden. Er is met verschillende instanties en onderwijsinstelling gesproken, die ook hun feedback hebben gegeven, voordat deze wet door het parlement in behandeling is genomen. Intussen zijn aan ruim vijfhonderd overheidsfunctionarissen, die ingezet gaan worden bij de uitvoering van de nieuwe wet trainingen verzorgd. De SNTA zal onder toezicht staan van een bestuur, terwijl een directie zal worden belast met de dagelijkse taken.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-14)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait