Bouterse: “Men wil die Bouterse een proces aan zijn broek smeren”

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Het politieke gedeelte van het 8-decemberstrafproces is voor president Desi Bouterse heel duidelijk. Dat gaf hij gisteren tegenover journalisten te kennen tijdens een persconferentie op het presidentiële paleis. “Men wil die Bouterse een proces aan zijn broek smeren,” zei hij.

Bouterse zei maar niet te kunnen begrijpen dat het land (lees: Nederland) het hele scenario heeft gecreëerd en alle informatie heeft en weigert die informatie te delen. Het kiest volgens hem er juist voor om de informatie te bewaren met de bedoeling die pas na zestig jaar te zullen publiceren. “U heeft informatie en u wil iemand straffen,” zegt hij. Nederland heeft in 2011 een wet aangenomen om het dossier over de gebeurtenissen in de jaren ’80 zestig jaar geheim te houden.

Het onderzoek van de ‘8-decemberclub’ is 23 jaar terug gestart, legde hij uit. Hij werd ook uitgenodigd om een proces-verbaal te maken. Het nut van het onderzoek zag hij niet zitten vooral, omdat het een gebeuren is dat vele jaren terug heeft plaatsgevonden. Volgens hem is het onderzoek gestart toen een ‘dubieus rapport’ verscheen. De president blijft bij zijn standpunt dat het 8-decemberstrafproces een politiek proces is.

Bouterse heeft ook zijn vertrouwen opgezegd in de huidige procureur-generaal, Roy Baidjnath Panday. Volgens hem zou het strafproces eindigen gezien de pg hem dat had voorgehouden. “Dit artikel (artikel 148 van de Grondwet) moet je gebruiken dan geef je me de opening, dan los ik dat ding op,” is hetgeen de pg hem voorlegde, vertelde Bouterse. Echter, hij heeft een week later aan zijn auditeur-militair andere zaken verkondigd, voerde hij aan. “Ik heb geen respect voor dit soort mensen. Dan kijk ik naar dat toneelspel en doe er niet meer aan mee,” aldus Bouterse.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in 2017 het bevel om het 8-decemberstrafproces onmiddellijk te beëindigen op basis van artikel 148 van de Grondwet, niet uitgevoerd. De president verweet de pg dat hij de auditeur-militair niet heeft teruggefloten als eventueel zijn opdracht niet correct is uitgevoerd.

Vishmohanie Thomas

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-13)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait