Zeilend studeren en de wereld ontdekken

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

7 Januari 2019 04:41

Voor mij lezen
Al zeilend de wereld rondreizen, kennis maken met verschillende landen en culturen en de mooiste plekjes op aarde ontdekken, terwijl je je studie afrondt. Dat is wat studenten doen die deelnemen aan het programma Class Afloat. Het is een uniek ervaringsgericht onderwijsprogramma voor studenten van de middelbare school, universiteit en het schakeljaar aan boord van het Nederlandse zeilschip De Gulden Leeuw.

Gedurende een periode van negen maanden worden meer dan twintig landen over de hele wereld aangedaan. Ook Suriname was dit jaar opgenomen in de route. Het schip lag vanaf 29 december gemeerd aan de haven van Kuldipsingh te Dijkveld. Studenten en docenten gingen het binnenland in, voeren de Surinamerivier op en leerden in het dorpje Minimi over hoe de mensen rijst planten en oogsten, hoe ze hun haren vlechten en hoe ze cassavebrood maken. Uiteraard mochten ze zelf ook proberen het cassavebrood te maken. “We ate some and it was really good”, lacht de Canadese Pénélope Coupal (17). Zij vond iedereen erg gastvrij en hoewel er een taalbarrière was, konden ze toch redelijk goed communiceren. Een van de leukste dingen vond ze dat ze gewoon kon rondlopen, een manja voor zich zag vallen en die gewoon kon oprapen om op te eten.

Open mind
Pénélope zit op de middelbare school en studeert niet alleen op het schip, maar leert ook om te gaan met de boot. “It’s a very active life”, glundert ze. Inmiddels hebben studenten, docenten en bemanning al zo’n acht tot tien landen aangedaan, waarvan een deel in Europa, een deel in Afrika en een deel in Zuid-Amerika. Dat Pénélope deze vorm van studeren erg leuk vindt, hoeft geen betoog. Het belangrijkste dat ze tot nu toe heeft geleerd is om altijd open te staan, vooral in situaties die erg uitdagend kunnen zijn. Zij vindt het essentieel om open te staan voor alles, zodat je zaken van een positieve zijde kunt bekijken, zeker als je een ander land betreedt waar dingen anders kunnen zijn dan wat je altijd hebt geleerd.

Opkomen voor jezelf
Voor kapitein Robert Posthuma van de driemast topzeil schoener De Gulden Leeuw is het al het vijfde jaar dat hij aan dit programma meedoet. Deze keer had hij in september al zes weken gevaren met de studenten en docenten, waarna hij voor een pauze richting Nederland ging. “Het is heel leuk om de jongeren te zien groeien en zichzelf te leren kennen, al rondvarend op de oceanen”, zegt Posthuma desgevraagd.

Wat hij in de afgelopen vijf jaar het mooiste vond, was duiken met walvishaaien op Sint Helena. Afscheid nemen van de studenten vindt hij eigenlijk dubbel. Afscheid nemen is namelijk altijd moeilijk, maar het betekent ook weer het begin van iets nieuws. “Ze gaan weg en dan zie je ze later wel eens terug en dan is het cool. Zo is dat gewoon. Ze leren zeilen en alles wat daarmee te maken heeft, schoonmaken, maar ook samenwerken en opkomen voor jezelf. Dat is het belangrijkste, want daar hebben ze voor de rest van hun leven wat aan. Dat is het mooist”, vindt Posthuma, die nu voor de tweede keer in Suriname is.

Diversiteit van Suriname
Tijdens hun bezoek aan Suriname zijn de passagiers van De Gulden Leeuw opgevangen en begeleid door Dinesh Ramlal, eigenaar van Travel The Guianas (voorheen Oetsi Tours). Als touroperator en Destination Management Company (DMC) voor de drie Guyana’s, is het bedrijf gespecialiseerd in de culturele, natuurlijke en historische diversiteit van Suriname, Guyana, Frans-Guyana, maar ook Trinidad. “We zijn iets meer dan een tour operator en dat betekent dat we ground arrangement voor je in orde kunnen maken voor elk toeristisch doeleinde, vanaf tickets, visumaanvragen en alle afhandelingen, hotels, transfers en gidsen. Deze zeilboot komt al voor de derde keer in Suriname, ze waren er in januari vorig jaar en nu zijn ze weer hier, vanaf december 2018”, vertelt Ramlal.

Meer exposure
Voor dit zeilschip doet hij de afhandeling van visumaanvragen, regeling van de excursie en een deel van het aanleveren van de provisie. “Op de beurs in Canada is er een aantal gesprekken gevoerd met bedrijven en zo zijn we in contact gekomen met deze mensen”, vervolgt Ramlal. Oetsie Tours bestaat sinds 2006, maar heeft het vorige jaar een naamsverandering ondergaan, omdat ze naast Suriname ook de rest van de Guyanas als toeristische bestemming wil promoten.

“Dit zeilschip bijvoorbeeld, hadden we heel graag bij de SMS-pier willen hebben, maar er waren actoren die niet mee wilden werken en dat was stagnerend. Bij de SMS-pier is er meer exposure. Dan kan de crew ook meer inkopen doen en is er veel meer omzet. Nu zijn ze afhankelijk van een bus huren en dat neemt ook zoveel tijd in beslag. Dat vinden toeristen minder leuk”, aldus Ramlal. De Gulden Leeuw en haar passagiers zijn intussen uit Suriname vertrokken en gaan richting Barbados.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel