De Centrale Bank en de contante markt?

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

7 Januari 2019 00:53

Voor mij lezen
Als ik naar de foto van de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) kijk op Starnieuws, neem ik meer waar van een zwaargewicht bokser, dan van een econoom met kennis van zaken.

Gelukkig dat deze gebruikt is geworden, om na de afsluiting van een jaar kort stil te staan en terug te blikken. De governor van de Centrale Bank van Suriname Glenn Gersie, geeft een terugblik op de monetaire situatie en zijn beleidsfilosofie over het monetaire beleid en het betalingsverkeer.

Technisch en toch zeer begrijpelijk uitgelegd. Daarvoor mijn complimenten. Wij die in Suriname wonen krijgen bijkans het gehele jaar door via de radio college over onze monetaire omstandigheden en toekomst, door vreemdelingen die om politieke doeleinden hun kennis misbruiken om verwarring te stichten in Suriname.

Uit het relaas van de governor van de Centrale Bank van Suriname, haal ik een grote boosdoener voor de minder rooskleurige economische situatie van ons land n.l. het dekkingspercentage van onze eigen munt (de SRD) door goud en deviezen. Het schandalige hiervan is dat deze door sommige Surinamers zelf wordt veroorzaakt. De export tegoeden en andere valuta inkomens worden in het buitenland vastgehouden, althans geparkeerd.

Erger nog er worden valuta inkomens in dit land aan werknemers uitbetaald, die op hun beurt deze op de lokale markt proberen te verkopen tegen hogere koersen dan die van de Centrale Bank van Suriname of deze storten op een buitenlandse rekening. Dan maar de regering van alles de schuld geven. Wij zijn grappenmakers; maar ook het beleid van de regering laat te wensen over.

Het is toch publiek geheim dat een klein aantal Surinamers enorme valuta bedragen (miljarden) op bekende bankrekeningen in het buitenland hebben liggen. Vaak zijn deze uit verdragsmiddelen en anderszins weggesluisd uit het vermogen van ons land, waarvan hun nageslacht in het buitenland profiteert (een deel van het zgn. diasporakapitaal).


In het kader van de politieke stemmingmakerij, wordt de regering regelmatig verweten geen assertief beleid te voeren op het gebied van de landbouw, veeteelt en visserij om deviezen door export te kunnen verdienen. De deviezen die hiermee worden verdient vinden op de bekende wijze hun weg naar het buitenland en dit blijft zich herhalen.

Daarom moet de CBvS niet verwachten dat onze samenleving gaat meewerken aan een correcte uitvoering van het deviezenverkeer. Er moeten strenge maatregelen worden getroffen en ook ons eigen hachje moet worden ontzien.

In het jaar van de pre-electorale verkiezingen kunnen wij het dubbele van deze boevenstreken verwachten en daarom is het gewenst, dat de Centrale Bank van Suriname met meer voortvarendheid haar stempel drukt op de monetaire
situatie in het land. Desnoods te beginnen met publicatie van de statistieken van de beschikbare contante deviezen en het afschaffen van de mogelijkheid om in Suriname als werknemer deviezen te verdienen. Uiteraard wordt niet het causaal verband tussen het deviezen component bedoeld.

Trouwens het is in het algemeen in strijd met de wet om in valuta in Suriname handel te drijven etc.
Laten wij een keertje gaan voor Suriname, en ons niet laten pakken door al die zogenaamde moraalridders in dit land, want die boeven zitten overal te loeren op hun kans.

Tot slot wens ik de president van de Republiek Suriname in het nieuwe jaar een uitstekende gezondheid toe en veel wijsheid, doe je best en God doet de rest.

DEI GLORIA INTACTA
De Glorie van God is Onaantastbaar!



Eugène van der San
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel