Belangstelling voor Bigi Broki Waka blijft toenemen

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

6 Januari 2019 20:44

Voor mij lezen
De 16e editie van de Bigi Broki Waka is achter de rug. De organisatie is zeer tevreden. Het is ‘smooth’ verlopen. Er hebben 5600 personen meegedaan aan de verschillende onderdelen van het evenement. En uiteraard zorgen de winst van de 10K en 5K Snelloop door Surinamers, voor nog meer tevredenheid. Deze onderdelen zijn de laatste jaren door buurland Guyana gedomineerd.

De 18-jarige Ronaldinho Pinas bleek veel te snel te zijn voor Lionel D’ Andrade die vaker de 10K heeft gewonnen. Bij de dames heeft Ilsida Toemere (27) het goud gepakt. Op de 5K zijn de 24 jarige Lesley Cairo en de veertienjarige Ilaisa Sennebad de snelsten geweest. “Het doet ons goed als organisatie, we zaten te wachten tot de eerste Surinamer dit ging winnen,” geeft Hans Girjasing, voorzitter van stichting Bigi Broki Waka aan. “De 5 en de 10 kilometers, bij zowel de mannen als de vrouwen...ik ben er heel, heel blij mee.”

Aan de massale wandeling over de brug hebben ruim 4800 personen meegedaan, van individuen tot hele gezinnen. Jolanda, met een kleindochter op de rug, en een kleinzoon die rustig naast haar wandelt, beweegt zich dansend naar de eindstreep. Zij doen voor het eerst mee. “Het was zwaar maar het is gelukt,” deelt Jolanda mee. Alleen wilde mijn kleindochter niet lopen, hij (kleinzoon) heeft het wel gehaald.” Er zijn veel families bij de wandelloop. Eliezer: “Ik doe niet voor het eerst mee maar ik heb jaren gewacht op die kinderen en ze zijn nu oud genoeg om mee te doen. Heerlijk, het was het wachten waard.”

Sommige ‘kids’ doen mee nog voordat ze kunnen lopen. In loopstoeltjes worden zij door de ouders, soms hijgend, voortgeduwd naar de eindstreep. Voor een deel van de deelnemers is het een “leuk uitje” voor anderen een ware uitdaging. “Yes we made it!” roept een jongedame. “Het is echt goed voor fitness, hebben we echt nodig in Suriname. Voor foto- en videograven is de hoogste punt van de brug, de reden om elk jaar mee te doen. “Die shots en de sfeer zijn heel bijzonder, je hebt maar 1 keer in het jaar de kans om zoiets te doen,” legt Raoel uit.

De organisatie heeft weer ‘boromans’ opgemerkt. Zij probeerden met truitjes van voorgaande jaren niet op te vallen tussen de duizenden deelnemers deelt Girjasing mee. Hij benadrukt dat het maximaal aantal personen rond de 5500 is die toegelaten kan worden tot het evenement. “Veiligheid staat voorop. De plek staat ook niet toe dat er meer mensen geaccommodeerd kunnen worden,” geeft hij aan. “Meer mensen betekent ook de brug langer gesloten houden en van de politie mag dat maximaal twee uren. We denken er wel over na hoe het groter te maken aangezien de vraag ernaar luider wordt.”

René Gompers
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel