Douane, het hart van de Surinaamse economie

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

4 Januari 2019 08:26

Voor mij lezen
De douane in Suriname is in 1864 opgericht en hoort thans een ultra moderne dienst te zijn na zoveel eeuwen, die bestand is tegen de criminele uitwassen die idem dito gepaard gaan met het werken in ons digitale tijdperk. In een ontwikkelingsland als Suriname moet je super integer zijn als je bij de douane werkt.

Dit korps dat veelal een wit uniform draagt, hoort natuurlijk van onbevlekt goed gedrag te zijn, wars van elke vorm van criminaliteit. Het ministerie van Financiën heeft een uitgebreide tekst gepubliceerd waarin de taken alsmede onderdelen van deze dienst uitgebreid zijn beschreven. Wanneer u zich enigszins verdiept in de douaneactiviteiten zult u merken dat het voor een leek, als een zeer ingewikkelde dienst oogt met heel veel wet- en regelgeving: “Ziet men door de bomen het bos nog wel”, kan door u wellicht worden opgemerkt.

Vandaag de dag heerst er bij de douane op uitgebreide schaal een cultuur van onder andere (politieke) belangenverstrengeling, corruptie, machtsmisbruik, nepotisme en of patronage gelijk bij de meeste politieke partijen. De belangenverstrengeling heeft meermaals met de vele corrupte politici tevens de zogenaamde 'zakenlieden' te maken. Als u om u heen kijkt, verraden deze figuren dikwijls zichzelf door de duurste kerstversiering die onlangs weer te zien was bij sommigen, zeer luxueuze huizen alsmede auto’s etc. De meesten van hen vinden veelal een thuis bij politici die aan de macht zijn. Als u de stukken leest zoals gepubliceerd in dWT van 18-12-2018 en 25-12-2018 waarin eveneens een ex-douaneambtenaar gewag maakt van de criminele activiteiten die al vele decennia hun bestaan hebben in deze dienst en waaraan hij tevens heeft meegewerkt, dan lijkt er geen andere benaming gegeven te kunnen worden dan dat er hier sprake is van een “criminele organisatie” in plaats van een fatsoenlijke organisatiestructuur.

Dit constateer ik eveneens als ex-justitieambtenaar en docent waar veel discipline heerst! Zelfs Joyce de Vlugt die enige tijd voorzitter is van de douanebond, is op 17 maart 2016 gevonnist wegens delicten die drugsgerelateerd waren. Het vonnisnummer is 1781 WVM (wet verdovende middelen). Daarbij is 12 maanden gevangenisstraf opgelegd waarvan zeven maanden voorwaardelijk. Aftrek van voorarrest van 1 oktober 2015 tot en met 3 maart 2016. Een bijkomende straf was SRD 500 boete of twee weken hechtenis. Dit vonnis is in het openbaar uitgesproken! Het is onbegrijpelijk dat haar niet evident onmiddellijk ontslag of desnoods ander werk is aangeboden als er verzachtende omstandigheden waren. Nog erger is dat zij wederom als voorzitter is herkozen door de leden! De bond is - voor zover door mij geverifieerd - niet bij een overkoepelende vakorganisatie aangesloten. Genoemde situatie kan ook opgevat worden als het onder één hoedje spelen van de verantwoordelijke politici in dit soort zaken. Dit gebeurde altijd al. Zo heeft president Venetiaan indertijd geroepen: “Er is geen kruid tegen de douane gewassen.”

De dienst
De douane is belast met controle op de naleving van de regelgeving van de goederenbeweging (invoer, uitvoer, doorvoer) alsmede het toezicht op de juiste heffing van de daaruit voortvloeiende staatsinkomsten. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen fiscale- en niet-fiscale douane taken. De fiscale taken hebben te maken met de heffing van invoerrechten, accijnzen en andere belastingen. Niet-fiscale taken zijn onder andere drugsbestrijding, wapen- en andere smokkel eveneens het helpen behoeden van gevaar voor de gezondheid van mens, flora en fauna bij de invoer. De douane is gevestigd op de officiële grensposten en heeft de bevoegdheid om overal in het gebied van Suriname actief te zijn.

Ze kan te allen tijde aan boord van alle soorten vervoersmiddelen gaan om passagiers tevens de lading te visiteren. Zelfs in huizen! Invoerrechten zijn belastingen die worden geheven voor de invoer van goederen en diensten van ons land. Het bedrag van het invoerrecht wordt meestal uitgedrukt in een bepaald percentage van de CIF-waarde (kostprijs, assurantie en vracht) van het ingevoerde goed. Accijnzen zijn verbruiksbelastingen die geheven worden over het verbruik van genotmiddelen zoals alcoholhoudende dranken, bier, frisdranken, sigaretten en wijn. De omzetbelasting is ook een verbruiksbelasting. Deze belasting wordt na heffing bij de invoer overgedragen aan de inspectie der Omzetbelasting. Het inklaren van goederen betekent het voldoen aan alle douaneformaliteiten die nodig zijn om de ingevoerde goederen te bekomen.

Malversaties en criminaliteit
Uit interviews met diverse personen rondom deze dienst is mij gebleken dat al jarenlang op grote schaal zeer ernstig te noemen criminele handelingen plaatsvinden. Nog steeds zit een ambtenaar vast in verband met de poging tot smokkel van 395 kg cocaïne. Nu vraag ik mij dienovereenkomstig af hoe sommige politici zulke dure auto’s rijden die soms zelfs tonnen euro’s kosten. Het schijnt dat het volk van Suriname totaal niet op de hoogte is van wat er allemaal gebeurt bij de douane door de mannen en vrouwen gestoken in hun witte hemden met stropdas. De huidige minister van Financiën heeft natuurlijk gedreven door de slechte economische situatie het vorige managementteam ontheven en een nieuwe aangesteld. Hierin hebben zitting: A. Lobbrecht (inspecteur indirecte belastingen en hoofd van het managementteam per 1 mei 2018) verder R. Renfurm-Cotino, R. Ford en R. Narain.

Ik moet u eerlijk zeggen dat ik heel erg ben geschrokken van de zeer ernstige ; 'toestanden' bij de douane. Deze situatie had ik niet verwacht! Ik begrijp nu ook heel goed hoe er zoveel 'nieuwe' miljonairs rondlopen in Suriname en waarom ze zo’n grote mond hebben. Sommige hadden vroeger niet eens een eigen huis! Mensen die gestudeerd hebben, lachen ze gewoon uit. Grote delen van de gemeenschap - vooral degenen die in bittere armoede leven - hebben nog groot respect voor deze schurken! Het is intriest dat eigenlijk de politiek gedwongen door de omstandigheden zich thans geroepen voelt enige schoonmaak te houden bij deze dienst. Hopelijk volgen er eveneens navorderingen en beslagen bij sommigen die zich nog zakenlieden durven te noemen. Het is meer dan schandalig dat Suriname wordt uitgebuit alsmede gecriminaliseerd door de eigen ambtenaren met medewerking van gewetenloze landgenoten. De jarenlange verstrengeling van de politiek (publieke sector) met sommige uiterst criminele burgers (private sector) zal naar wat mij thans ter ore is gekomen, heel moeilijk ongedaan gemaakt kunnen worden.

Nu begrijp ik veel beter waarom zoveel politici in de oppositie staan te springen om over te nemen ondanks de slechte economie. Gaan zij ons land echt uit deze misère kunnen halen? Ik heb er echt een hard hoofd in! Op het moment is de functie van directeur bij de Dienst der Belastingen vacant. Tevens is er een vacature bij de Directe Belastingen als inspecteur. Behalve de chaos bij de douane schijnt het bij het hele ministerie van Financiën een augiasstal te zijn die heel snel goed gereinigd moet worden. De minister is meer in het buitenland om kredieten te regelen dan thuis. Welke partij heeft in haar verkiezingsprogramma voor volgend jaar een paragraaf opgenomen om het ministerie van Financiën te reorganiseren en de douane stevig aan pakken? Ik heb begrepen dat er nauwelijks beveiligingscamera’s zijn aangelegd. Een open goal dus!

Robby Roeplall
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel