VS vuurt traangas op migranten grensovergang Mexico

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

2 Januari 2019 18:30

Voor mij lezen
Amerikaanse agenten hebben traangas over de grens naar Mexico afgevuurd op migranten die het land illegaal proberen binnen te komen. Ongeveer 150 Midden-Amerikanen probeerden op nieuwjaarsdag de oversteek te maken naar de stad Tijuana in het zuiden van Californië.

Een Amerikaanse functionaris beschreef de migranten als een "gewelddadige menigte". Het incident komt op een moment dat de federale regering van de VS stil ligt, terwijl president Donald Trump en het Congres debatteren over de financiering van zijn voorgestelde grensmuur.

De VS zei dat veiligheidstroepen traangas gebruikten nadat migranten stenen gooiden, en dat ze doelbewust tegen de stenengooiers optraden. De stenengooiers zouden de agenten hebben verhinderd om migranten die kinderen over scheermesdraad lieten passeren, te helpen.

Maar de Associated Press meldt dat er alleen stenen werden gegooid nadat agenten traangas hadden afgevuurd, en zou een migrant zijn getroffen door wat leek op een traangasbus.

Woordvoerster Katie Waldman van de Amerikaanse Binnenlandse Veiligheid noemde de groep een 'gewelddadige menigte' en zei dat agenten 'de minimale kracht gebruikten die nodig was om zichzelf te verdedigen'. In een verklaring riep Waldman het Congres op om "de grensmuur volledig te financieren".

De afdeling Grensbeveiliging van de VS zei dat 25 mensen werden aangehouden, onder wie twee tieners. De meerderheid van de migranten keerde terug naar Mexico. Een woordvoerder van het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de regering " de gebeurtenissen betreurt " in de buurt van Tijuana, en riep beide partijen op om de wet te respecteren.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel