Suwama leert scholen duurzaam planten

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

12 December 2018 08:51

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De regen mocht de pret niet drukken voor openbare school (OS) Kampong Baroe in Saramacca, toen zij dinsdag officieel een tuin overgedragen kreeg door stichting Suriname Waste Management (Suwama). Het organisch schooltuinenproject voor basisscholen, is een van de projecten die de organisatie in samenwerking met de Japanse ambassade heeft uitgevoerd.

Sinds het op 1 februari is begonnen is er voor bijna negentig duizend US dollar in geïnvesteerd. "Met dit project hopen wij kinderen te stimuleren om niet alleen gezond te eten door zelf te planten , maar ook om op een duurzame millieu vriendelijke manier aan landbouw te doen", vertelt stichtingsvoorzitter Djina Bergraaf. Leerlingen en leerkrachten leren hoe zij door middel van permacultuur en aquaponics een tuin kunnen bewerken.

"Permacultuur en aquaponics zijn een andere manier van planten dan wat wij gewend zijn. De kinderen zijn er heel enthousiast over," zegt John Singosentono van OS Kampong Baroe. Hij is één van de leerkrachten, die sinds het project begon is getraind. "Als kleine jongen die ook op deze school heeft gezeten hebben wij altijd traditioneel leren planten. Nu leren leerkrachten en leerlingen dat er verschillende manieren zijn om te telen en dat stellen wij echt op prijs", vertelt Singosentono, terwijl hij wijst naar de groentensoorten in de aquaponics bak.

Intussen zijn o.a. amsoi en slablad geoogst en verkocht. "Met de opbrengst, hebben wij dagtripjes kunnen bekostigen. Het gaat niet alleen om duurzaam leren planten, maar ook om een beetje zelfvoorzienend zijn." Eerder hebben OS Penny en Jon van district Wanica en OS De Hulp van Commewijne meegedaan aan het project. Het is de bedoeling nog meer scholen erbij te betrekken. Daarvoor wordt naar geld gezocht.

"We willen natuurlijk dat alle scholen zo een tuin hebben, maar dat kan pas als dit project wordt opgenomen in het onderwijscurriculum en daarmee zijn wij nu bezig", vertelt Lalita Somaroe, project coördinator van de stichting. Er wordt gewerkt aan een handboek met info over hoe zo een tuin opgezet kan worden en hoe die in verschillennde vakken kan worden geintegreerd. "Je hoeft dat niet alleen bij Biologie te doen, maar bijvoorbeeld ook bij aardrijkskunde en zelfs rekenen. Multifunctionele inzet dus." 

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel