Ouderen Nieuw-Koffiekamp betreuren trek jongens naar goudsector

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

12 December 2018 08:31

Voor mij lezen

Steeds meer jeugdigen waaronder jongens van het dorp Nieuw-Koffiekamp verlaten de school vroegtijdig om in de goudsector te gaan werken. Dorpelingen, waaronder ouderen, zijn er bezorgd over dat jongens na de basisschool niet verder willen studeren. Zij betreuren deze situatie en vragen hulp van de overheid en organisaties in deze kwestie.

Jule Rozenwijn, een van de dorpelingen, zegt tegenover Suriname Herald dat er meerdere krutu’s zijn gehouden met de jongeren om hierover te praten, maar dit heeft niet veel opgeleverd. “Zij doen daarom een beroep op de overheid en andere organisaties om hierop in te spelen.” Hij betreurt het dat de jongeren het belang van educatie niet inzien en vreest dat er over enkele jaren geen geschoolde jongens meer zullen zijn in het dorp.

De meeste jongens verlaten de school al na de zesde klas van het basisonderwijs. Ook wanneer zij het voj hebben afgerond, willen zij niet naar Paramaribo voor vervolgonderwijs. Sommigen komen naar Paramaribo, maar ronden de school niet af en keren terug. “Dit is een zorgpunt voor ons in het dorp. Nieuw-Koffiekamp is een dorp dat academici heeft afgeleverd aan de maatschappij en dat moet doorgaan.”

Lieroy Rozewijn die wel de avond middelbare technische opleidingen (amto) heeft afgerond, geeft aan dat het hem gelukt is om de school af te ronden, doordat hij de motivatie kreeg. “Ik weet dat de aantrekkingskracht in het dorp om in de goudbusiness te stappen groot is, maar ik heb volgehouden.”

Hij geeft toe dat er inderdaad veel jongeren op hun vijftiende de school al verlaten om in de goudbusiness te stappen, maar hij zegt dat het misschien komt door de situatie in het land. Hij zegt dat veel jongeren niet meer gemotiveerd zijn om naar school te gaan, maar willen werken.

Ook het ex-bestuurslid van Makamboa, Arsinio Libretto, betreurt hetgeen in het dorp plaatsvindt. Volgens mi na a aantrekkingskracht fu a gowtu e har deng mang, maar wij proberen met hen te praten, geeft hij aan. “We proberen ze erop te wijzen dat de school belangrijk is. Wij moeten niet allemaal vervallen in hetzelfde systeem.”

Ook goudzoeker Melvin Landveld vindt het niet goed dat zaken er zo aan toe gaan in het dorp. “Ik heb het imeao afgerond en ben daarna hier naartoe gekomen. Ik kijk daarom ernaar uit dat jongeren van mijn dorp ook tenminste de middelbare school afronden.”

Simone Awanna

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel