BEP stelt volksreferendum voor bij wijziging kiesstelsel

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

12 December 2018 07:33

Voor mij lezen

PARAMARIBO - BEP-voorzitter, Ronny Asabina, ziet een volksreferendum als ideaal om zich uit te spreken over de wijzigingen van het kiesstelsel en het pre-electoraal verkiezingsverbod. Echter, hij denkt niet dat de tijdsspanne zich ervoor leent om het volk te horen. “Ik mis de stem van de kiezer over de voorgestelde wijzigingen.”

Het valt de politicus op dat nagenoeg alle groeperingen en individuen die zich hebben uitgesproken over het kiesstelsel en pre-electorale combinatievorming dat hebben gedaan uit partijpolitieke belangen, -overwegingen en -strategieën. "Wij constateren minder ratio's achter de stellingname, maar de emoties voeren de boventoon." De BEP heeft geen principiële bezwaren tegen een eventuele wijziging van de kieswetgeving, die pre-electorale blokvorming van politieke partijen moet verbieden. "Wij bereiden ons voor om zelfstandig de verkiezingen in te gaan."

Asabina zegt dat onder andere in Nederland lijstverbintenis geen onbekend fenomeen is. Hiermee wordt getracht veiligheidskleppen in te bouwen voor het kwijtraken van reststemmen en -zetels, door middel van een gezamenlijke lijst of programma. De BEP is van oordeel dat het parlement genoegzaam in de gelegenheid moet worden gesteld om inhoudelijk en rationeel, dus in het belang van de samenleving te debatteren over de voorgestelde wijzigingen.

"Wij vinden dat politieke partijen in staat moeten zijn, hun idealen, beginselen en programmapunten en kernwaarden te delen met het electoraat zodat, het kiezersvolk een oordeel kan vellen." De voorzitter merkt dat de verkiezingskoorts bij bepaalde partijen reeds is losgebroken en dat zij de voorstellen willen gebruiken om mee te scoren. Volgens hem wordt door partijen getracht om de publieke opinie te beïnvloeden met standpunten over deze issue.

Hij zegt dat de meerderheid van de partijen die in het parlement is vertegenwoordigd heeft aangegeven als zelfstandige partij de zegen van het kiezersvolk te zullen vragen. Het valt de BEP op dat partijen niet onwelwillend staan tegenover de voorgestelde wijziging, met name het verbieden van pre-electorale combinaties. "Alleen de timing vindt men niet geschikt, dus niet in 2020, maar wel in 2025."

De BEP is de mening toegedaan dat partijen in de veronderstelling leven dat zij over vijf tot zes jaar beter gepositioneerd zullen zijn en meer draagvlak van het electoraat zullen hebben om ontwikkelingen en processen beter te beïnvloeden.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel