Zaak Naarendorp en Hardjoprajitno in 8 decemberstrafproces uitgesteld naar donderdag

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

11 December 2018 11:03

Voor mij lezen

De zaak van Harvey Naarendorp en John Hardjoprajitno in het 8 decemberstrafproces is voorgegaan en daarna uitgesteld tot donderdag. Dit gaf de raadsman van Naarendorp, Irvin Kanhai, gisteren te kennen tegenover journalisten.

Naarendorp en Hardjoprajitno staan terecht voor verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien Surinamers op 8 december 1982. Omdat Naarendorp en Hardjoprajitno ten tijde van de moord ministers waren, wordt hun zaak niet door de krijgsraad, maar door de kantonrechter behandeld.

In deze zaak is Alida Johanns de kantonrechter en trad Astrid Niamat op als officier van justitie. Kanhai geeft te kennen dat in de zaak van Naarendorp hij preliminair exceptie zal voeren. Hij wilde echter niet inhoudelijk ingaan op de bezwaren die hij donderdag zal opwerpen. Hij gaf wel aan dat het Openbaar Ministerie (OM) haar vervolgingsrecht heeft verspeeld. Het heeft ook aangegeven dat het OM een onjuiste forumkeuze heeft gedaan waar de zaak behandeld moet worden na de afsluiting van het gerechtelijke vooronderzoek.

Kanhai heeft eerder gesteld dat de kantonrechter niet bevoegd is om deze zaak te behandelen omdat er sprake is van een ambtsdelict. Voor dat soort delicten is het Hof van Justitie bevoegd. Ook stelt hij dat de vervolging veel te laat is. Naar zijn zeggen had de vervolging vóór 2000 moeten plaatsvinden.

De krijgsraad heeft inmiddels de overige zaken in het 8 decemberstrafproces afgerond. Mogelijk zal krijgsraadspresident Cynthia Valstein-Montnor in 2019 vonnis wijzen.

Hoofdverdachte in deze zaak is Desi Bouterse, tegen wie auditeur-militair Roy Elgin twintig jaar gevangenisstraf heeft geëist. Ook tegen zeven andere verdachten heeft de auditeur-militair twintig jaar geëist, bij de overige negen verdachten vroeg Elgin om vrijspraak.

Naarendorp, Hardjoprajitno en Badresein Sital zijn de enige verdachten die nog voor de rechter verschijnen. Sital is inmiddels komen te overlijden en Hardjoprajitno is woonachtig in Nederland.

Eind jaren negentig verhuisde Hardjoprajitno naar Nederland. Hardjoprajitno’s naam werd in 2012 genoemd in verband met de dood van militair Fred Ormskerk. Het Nederlandse Tweede Kamerlid Harry van Bommel stelde schriftelijke vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken, naar aanleiding van het verschijnen van het boek Bikkel van de journalist Rudie Kagie. Volgens drie getuigen die Kagie in het boek opvoert, is Hardjoprajitno betrokken geweest bij de dood van Ormskerk.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel