‘Naarendorp moet niet bij kantonrechter’

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

11 December 2018 09:14

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Harvey Naarendorp, ex-minister en verdachte in het Decemberstrafproces, moet niet voor de kantonrechter gedaagd worden. Als gewezen ambtsdrager zou hij door het Hof van Justitie berecht moeten worden. Dat vindt advocaat Irvin Kanhai, raadsman van Naarendorp. Elf jaar nadat de zaak tegen andere verdachten is begonnen, werd maandag Naarendorp zijn strafzaak voor het eerst voorgebracht. Ook tegen ex-collega John Hardjoprajitno is de strafzaak maandag begonnen.

Direct nadat het onderzoek ter terechtzitting werd geopend is deze verdaagd, omdat Kanhai "een voorbehoud" wilde maken. Aan Naarendorp die zelf niet aanwezig was, is verstek verleend. Kanhai zegt dat hij met preliminaire excepties zal komen wanneer de zitting donderdag wordt hervat.

Tegenover journalisten wilde de strafpleiter niet uitwijden welke bezwaren hij zal opwerpen. Het enige concrete dat hij zei, is dat het Openbaar Ministerie (OM) zijn vervolgingsrecht heeft verspeeld. Het OM heeft volgens hem "een onjuiste forumkeuze" gedaan waar de zaak voor te brengen nadat het gerechtelijk vooronderzoek was afgesloten.

Naarendorp wordt verdacht van een strafbaar feit, dat is gepleegd in een periode dat hij minister was. Daarom zou hij, zoals de wet voorschrijft, voor het Hof van Justitie moeten worden gedaagd. Dit suggereerde Naarendorp onlangs ook tegen de Ware Tijd."…er zijn regels voor politieke ambtsdragers en gewezen politieke ambtsdragers. Er is uitgebreide wetgeving daarover waarin procedures zijn vastgelegd en ik weet niet waarom dit niet is aangehouden", zei Naarendorp toen.  

De ex-minister wordt onder andere moord en medeplichtigheid aan moord op vijftien personen op 8 december 1982 verweten door het Openbaar Ministerie. Astrid Niamat treedt in deze zaak op als officier van justitie en Alida Johanns is de kantonrechter. Van alle verdachten moesten alleen Naarendorp, Hardjoprajitno en Badressein Sital nog voor de rechter verschijnen.

Omdat ze ten tijde van de moorden minister waren, dient hun zaak bij de gewone rechter te worden voorgebracht. Alle overige verdachten staan terecht bij de Krijgsraad. Sital is intussen overleden en Hardjoprajitno woont in Nederland.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel