DAF-voorzitter: behoefte aan informatie mangrove groot

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

10 December 2018 23:02

Voor mij lezen

“Er is een grote behoefte aan meer informatie over mangrove, maar het moet meer op maat gebracht worden naar de gemeenschap,” zei Rosita Leeflang, voorzitter van de stichting Develop Art Foundation (DAF), vandaag bij de lancering van de documentaire ‘Uncovering Mangrove Ecosystem Services in Suriname’. Aan deze documentaire hebben 55 personen uit de districten Nickerie, Coronie, Paramaribo en Commewijne meegewerkt.

Deze 55 personen hebben een training gehad hoe een camera te gebruiken. Dit gebeurde gedurende zes weekenden en aan hen werden zowel de praktische als theoretische kneepjes bijgebracht door de trainer, Idi Lemmers. Hierna werden ze op pad gestuurd om de mangrove in hun districten te filmen naar hun beleving en ideeën. Leeflang gaf tijdens haar speech te kennen, versteld te zijn van het materiaal dat was aangeleverd. De verschillende invalshoeken en cameratechnieken waren top, liet ze weten, gezien het hier ging om amateurs. De trainees hebben geleerd hoe ze met hun smarttelefoon een video kunnen maken. Daarnaast hoe ze hun video’s kunnen plaatsen op een YouTube-kanaal, waardoor ze voortaan hun video’s kunnen delen met de samenleving.

Leeflang vertelde dat tot de groep ook ressortraadsleden behoorden, die hebben aangegeven hetgeen ze hebben geleerd toe te willen passen in hun dagelijks werk. Het is een andere manier om de mensen van informatie te voorzien. Het maken van een viertal documentaires dat tot een is samengevoegd, heeft erin geresulteerd dat de trainees alerter en bewuster zijn geworden van hun milieu. Zo hebben enkele van hen personen te Bakkie die uit een boot stapten, aangesproken dat zij hun rommel niet zomaar uit de boot moeten gooien. De mensen werden zelfs gevraagd om hun rommel op te rapen en die te deponeren in de vuilnistonnen.

Dit project is door de DAF uitgevoerd in opdracht van het United Nations Development Programme (UNDP), de Europese Unie en de Surinaamse overheid. De documentaire zal in de komende weken op de verschillende televisiestations worden vertoond en op diverse sociale mediaplatforms. Ook zal het internationaal worden geadverteerd.

In het kader van dit project werd er een mangroveboom geplant bij Courtyard Marriott.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel