Pater beschuldigt Nationaal Leger opnieuw van verraad

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

9 December 2018 04:42

Voor mij lezen
Pater Toon ter Dorsthorst heeft opnieuw het Nationaal Leger, dat onder leiding stond van Desi Bouterse, beschuldigd van organiseren en ondersteunen van illegale gewapende groepen tegen de wettig gekozen regering in 1987. "Ja, u hoort het goed: Het Nationaal Leger van de Republiek Suriname, dat tot taak heeft de soevereiniteit en nationale integriteit van de Republiek Suriname te verdedigen, werkte samen en ondersteunde illegale gewapende groeperingen, die grote gebieden van Suriname bezet hielden." Dit zei Ter Dorsthorst tijdens de herdenkingsdienst ter nagedachtenis van de 15 slachtoffers van 8 december 1982 zaterdagavond in de Alfonsiuskerk.

"Ik ga vandaag niet de voorzitter van De Nationale Assemblee en de minister van Justitie vragen om serieus op deze feiten en beschuldigingen in te gaan. Zij hebben al bewezen dat ze dat niet willen of durven. Deze zaken moeten liever doodbloeden en in de doofpot van onze geschiedenis verdwijnen. Ik zeg ze vandaag opnieuw, omdat ik wil dat het Surinaamse volk zijn eigen geschiedenis kent," zei de geestelijke.

Het komende jaar mag een belangrijke stap naar de waarheid in het 8 decemberstrafproces verwacht worden, zei de pater. Waarheid wil echter nog niet zeggen dat er ook automatisch recht zal geschieden. Er kunnen volgens hem tegenkrachten zijn die de uitoefening van recht voor zekere tijd in de weg staan. "Mensen die hun eigen waarheid creëren. Zij proberen een alternatieve waarheid ingang te doen vinden. Moord op weerloze mensen noemen ze geen moord. En dat geldt zowel voor de 8 decembermoorden, als de moorden van Moiwana, alsook de moorden op Tjon a Langa-passie. Moorden op volstrekt weerloze mensen. Zij noemen dat geen moorden. Zij hebben daar een alternatieve en neutrale term voor bedacht: politiek geweld. En dat politiek geweld zou dan niet onder de strafwet moeten vallen. Waarachtige Surinamers zullen feiten en gebeurtenissen echter op hun juiste waarden weten te onderkennen en te benoemen".

Vanaf de militaire coup in 1980 zijn er nogal wat alternatieve waarheden gecreëerd en gepropageerd, stelde Ter Dorsthorst. "Ik wil vandaag terugkomen op de berichtgeving van de militaire leiding over de illegale gewapende groeperingen, die na de vrije verkiezingen van 1987 grote delen van het Surinaamse grondgebied bezet hielden. Zij hebben ons willen doen geloven dat dit spontane groeperingen waren, die tegen de wettige regering van Suriname vochten uit onvrede met het beleid. We hebben gekend de Tucajana Amazonas, maar ook de Mandela's, de Angula's en de Koffiemakka's".

De illegale gewapende groep Tucajana Amazonas had volgens de geestelijke zelfs een kantoor in de Memre Buku kazerne. Daar konden de Tucajana's in en uit lopen. Op Washabo en Apoera opereerden de Tucajana's en het Nationaal Leger broederlijk samen. "Dit bleek zonder meer uit de operatie waarbij de dissidente Tucajana's Piko en gezellen naar Washabo werden teruggebracht en daarna op beestachtige wijze met motorkettingzagen werden vermoord. De moordoperatie die door de Tucajana's onder leiding van commandant Thomas zelf werd uitgevoerd, werd ondersteund en gadegeslagen door eenheden van het Nationaal Leger."

De samenwerking tussen het Nationaal Leger en de illegale gewapende groepen, was niet alleen een groot schandaal, maar is een schandvlek op het blazoen van het Nationaal Leger. Het was verraad aan zijn opdracht. Het was verraad aan de Surinaamse natie. Het was ook een slinkse en effectieve manier om het beleid van de gekozen regering, na de militaire periode van 7 jaar, bijna onmogelijk te maken. De militaire machthebbers wilden hun nederlaag niet toegeven en hun grote macht niet opgeven. Achter de schermen boycotten ze niet alleen de gekozen regering, maar ook de wederopbouw van Suriname, voerde Ter Dorsthorst aan.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel