Categorie vrij personenverkeer Caricom uitgebreid

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Caricom-leiders zijn met elkaar overeengekomen dat de groep werkers die zich vrijelijk in lidstaten mogen vestigen wordt uitgebreid. Dat gebeurde in Port of Spain, Trinidad en Tobago tijdens de tweedaagse speciale Caricomtop die maandag en dinsdag werd gehouden. Suriname werd tijdens de meeting vertegenwoordigd door vicepresident Ashwin Adhin en minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken.

De bewindsvrouw typeerde de conferentie als "historisch" en "goed". Landbouwers, schoonheidsspecialisten, kappers en securityguards worden toegevoegd aan de bestaande lijst van bekwame personen die zich vrijelijk in elk Caricom-land naar keuze mogen vestigen om te werken zonder werkvergunning. Deze regeling geldt al voor beroepsgroepen waaronder artsen, ondernemers, mediawerkers, leerkrachten, kunstenaars en artiesten.

Het enige dat nodig is het zogenoemde 'skilled certificate' dat door de lidlanden wordt verstrekt. In een slotverklaring benadrukken Caricomleiders dat dit certificaat "door alle lidlanden wordt erkend". Verder wordt aangegeven dat wetgeving en andere maatregelen in orde zullen worden gemaakt voor de verschillende categorieën van beroepsgroepen. Uiterlijk volgend jaar volgt de finalisering van het beleidskader dat burgers en bedrijven de mogelijkheid biedt deel te nemen aan openbare aanbestedingen in lidlanden.

De leiders stellen dat ze ervan overtuigd zijn dat de Caricom Single Market & Economy het meest levensvatbare platform blijft voor de ondersteuning van groei en ontwikkeling in de lidstaten. Ze zijn daarom vastbesloten om op nationaal niveau actie te ondernemen om de agenda voor regionale integratie te bevorderen en ervoor te zorgen dat de bevolking van de regio een rechtvaardig deel krijgt van de voordelen die het regionale integratieproces oplevert.

Er moet een formeel en gestructureerd mechanisme komen om de dialoog tussen de Caricom-organen, particuliere sector en de arbeidsmarkt te vergemakkelijken. De leiders zijn verder overeengekomen het Caricomverdrag te wijzigen zodat vakorganisaties en bedrijfsleven organisaties geassocieerd lid kunnen worden. Eén van de andere belangrijke besluiten die genomen zijn, is bestudering van de herintroductie van een gemeenschappelijke omgeving voor passagiers in de regio.

De Caricomlanden streven ook naar de instelling van één enkele veiligheidscontrole voor directe transitpassagiers op interregionale vluchten met meerdere tussenstops. Passagiers hoeven dan alleen op de luchthaven van vertrek door de veiligheidsscreening hoeven te gaan, wanneer ze meerdere tussenstops maken op weg naar een ander Caricomland. "We zullen de werking van onze beveiligingsmechanismen versterken om de integriteit van de regeling te garanderen die het vrije verkeer van Caricomburgers mogelijk maakt", aldus de Caricom-leiders in hun slotverklaring.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-10)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait