Suralco wacht op bestemmingsplan Lelydorp III mijn

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

27 November 2018 16:47

Voor mij lezen
Suralco heeft districtscommissaris (dc) Armand Jurel tijdens een veldbezoek aangegeven te wachten op de overheid voor de rehabilitatie van het uitgemijnde gebied Lelydorp III mijn. Het commissariaat is geïnformeerd over het proces van mijnsluiting en de mogelijke levensvatbare nieuwe bestemmingen.

Volgens Suralco zijn er in haar concessies weer eens concessierechten verleend door de overheid aan derden, wat storend is voor het sluitingsplan. Voorts komen vissers, jagers en anderen in het gebied en verstoren de ecologische verbetering. Nu is duidelijk te zien dat onbekenden, delen van het bos openkapt, dat als buffer dient tussen de Indira Gandhiweg en het Lelydorp III meer. Dit meer heeft een diepte van 30 meter met een enorme oppervlakte, heeft het bedrijf meegedeeld aan de dc en zijn staf, meldt het Burger Informatie Centrum Para.

Na de overname van de Billiton Maatschappij Suriname in 2009 door Suralco, is het verstoorde gebied van mijnactiviteiten vergroot naar 8000 ha. De overheid meldt aanwijzingen doen voor rehabilitatie van dit gebied tot levensvatbare bestemmingen. Suralco heeft meegedeeld al jaren bezig te zijn de concessierechten terug te geven aan de overheid. Enige jaren geleden is tezamen met input van externe deskundigen een geïntegreerd mijnsluitingsproces ontwikkeld, welk voldoet aan internationale standaarden voor mijnsluiting. Er zijn drie pilot studies uitgevoerd waaronder ook de studie die geleid heeft tot het sluitingsplan voor de Lelydorp II & III mijnen. Hierna zou de overheid uit de voorgestelde mogelijke levensvatbare bestemmingen moeten kiezen.

Op de vraag van de dc of Suralco inderdaad haar concessierechten terug wenst te geven, werd bevestigend gereageerd. Het bedrijf wil de rechten teruggeven aan de overheid en andere belanghebbenden. Suralco moet volgens de dc het concessiegebied terugbrengen in zodanige staat, dat het weer bruikbaar wordt voor mens, dier en plant. Suralco gaf als antwoord hierop, dat zij het zodanig zullen achterlaten dat hergebruik mogelijk is. Er is ook gemijnd in een aantal plantages. Enkele hiervan zijn 100 procent eigendom van Suralco, met name Onverdacht. Onoribo is onverdeelde boedel waarvan 54% Suralco toebehoort en 46% aan de nazaten. In Osembo en omgeving is er niet gemijnd, maar er zijn wegen aangelegd naar andere gebieden.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel