De relatie tussen autofagie en Ramadan

Gepubliceerd op:

Ingezonden

Lees voor mij

Uitleg over autofagie (autophagy) voor gevorderden

Autofagie (Griekse αυτο: "zelf" en φαγειν "eten") of autolyse is een natuurlijk en katabool proces, dat bij zowel dieren als planten voorkomt, waarbij eigen celcomponenten door middel van lysosomale machines worden afgebroken en naar de lysosomen worden gevoerd, de hergebruikvaten van de cel. Dit proces gebeurt vanaf 6 uur na de laatste opname van voedsel en kan tot 72 dagen duren; bij de gemiddelde mens ongeveer 30 dagen (vasten in Ramadan is 29 of 30 dagen, aj). Door het afbreken van celcomponenten houdt het lichaam zich in leven, tot er weer voedsel wordt opgenomen.

Lees meer op Wikipedia, link

Uitleg over autofagie voor leken

"Door lange tijd per etmaal niet te eten, komt je lichaam in een staat van autophagy. Dit supergezond mechanisme dat in werking treedt brengt talrijke voordelen met zich mee. Onder meer worden je oude lichaamscellen goed opgeruimd en wordt de aanmaak van nieuwe, jonge gezonde cellen gestimuleerd. Ook eventuele schadelijke bacteriën en virussen in het lichaam worden beter vernietigd en de aanmaak van supergezonde groeihormonen (GH) wordt sterk gestimuleerd", is de uitleg van de topexpert.

"De Japanse wetenschapper en Nobelprijswinnaar geneeskunde (2016) Yoshinori Ohsumi heeft het mechanisme van autophagy verder uitgebreid onderzocht. Hierdoor hebben wij experts nog beter inzicht gekregen in wat wij al langer weten. Door de juiste toepassing zijn wij in staat om verschillende soorten ziekten als diabetes, doorbloedingsklachten, impotentie, dementie, Parkinson en talrijke kwalen middels voedingsadviezen beter aan te pakken. Om die reden pas ik autophagy zeer vaak met uitermate veel succes toe bij veel van mijn cliënten".

"Een belangrijk voordeel van autophagy is dat je chronische onmerkbare ontstekingen in het lichaam reduceert. Wetenschappelijk gerandomiseerd onderzoek wijst uit dat deze kleine ontstekingen sterk in verband staan met het ontstaan van talrijke ziekten zoals kanker, hartziekten, diabetes, reuma en nog veel meer. Door je lichaam vaker in autophagy – mode te plaatsen heb je simpelweg minder kans om ziek te worden, kan je veel kwalen bestrijden en vergroot je bovendien significant de kans om langer en gezonder te leven", weet Clarke.

Bron: GFC Nieuws, link

Hieronder het volgende bonus-artikel van LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum: 'Wat doet vasten met ons immuun-systeem?'

Vasten heeft verbazingwekkende potentiële gezondheidsvoordelen. Hoewel velen nog steeds denken dat het een ongezonde en zelfs gevaarlijke strategie is, zegt de wetenschap iets anders. Zelfs periodiek vasten, waarbij je je eettijd beperkt tot een venster van 8-10 uur in plaats van helemaal zonder voedsel te gaan, heeft bewezen veel gezondheidsvoordelen te hebben. Vasten is een vast onderdeel geweest van de evolutie van de mens. [.....]

Onderzoeken (van o.a. de Japanse wetenschapper en Nobelprijswinnaar geneeskunde Yoshinori Ohsumi, aj) hebben aangetoond dat vasten gedurende slechts drie dagen, niet alleen je immuunsysteem kan stimuleren, maar het ook volledig kan regenereren, wat weer helpt om een lang en gezond leven te garanderen. De onderzoekers die het onderzoek uitvoerden, beschreven het als opmerkelijk en een grote doorbraak in medisch onderzoek.

Deze studie laat zien hoe het tijdelijk 'verhongeren' van het lichaam, de stamcellen daadwerkelijk aanzetten in het produceren van nieuwe witte bloedcellen, die vervolgens de infectie zullen bestrijden. Vasten is zeer gunstig voor kankerpatiënten. Een vast, gedurende 72 uur (3 dagen) zal ook kankerpatiënten helpen beschermen tegen de 'gifstoffen' van chemotherapie. Chemo kan behoorlijk belastend zijn voor het immuunsysteem, maar de resultaten van deze studie suggereren, dat vasten kan helpen om sommige van de schadelijke effecten, als gevolg van de chemotherapiebehandeling, te verlichten. In feite suggereren onderzoekers dat een vast, een regeneratieve schakelaar omzet. Dat is geweldig nieuws.

Vasten is iets dat iedereen met een beetje onderzoek gemakkelijk kan doen. Beter nog, het kost niets. Professor Valter Longo, hoofdonderzoeker van de studie en een professor in zowel gerontologie als biologische wetenschappen aan de Universiteit van Californië, zei dat de studie heeft aangetoond, dat vasten het lichaam zelfs kan helpen bij het produceren van een nieuw immuunsysteem. Hij zei verder dat vasten als het ware groen licht geeft voor stamcellen om door te gaan en te beginnen met het verspreiden en herbouwen van het hele systeem. En het goede nieuws is dat het lichaam, de delen die mogelijk beschadigd of oud zijn, de inefficiënte delen, verwijdert. Als je nu begint met een systeem dat zwaar beschadigd is door chemotherapie of veroudering, kunnen diverse vast-cycli, letterlijk een nieuw immuunsysteem tot stand brengen.

Bron: Dagblad Suriname d.d. 25 maart 2019, link (25 maart 2019)

Enkele uitspraken over het vasten:

  • De profeet Mohammed: "Vast en je zal gezond zijn."
  • Benjamin Franklin (Amerikaanse politicus, wetenschapper en moralist): "De beste van alle geneesmiddelen is rust en vasten."
  • Plutarch (Griekse historiograaf en filosoof): "In plaats van medicijnen te gebruiken is het beter om vandaag te vasten."
  • Philippus Paracelsus (Zweedse arts en theoloog): "Het vasten is het beste geneesmiddel dat een arts ter beschikking heeft."

Gerelateerd artikel

'Over de Ramadan uit de Koran', link

Ahmad Jhawnie

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-9)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait