'Nieuwe titel voor Kim Jong-un'

Gepubliceerd op:

Ingezonden

Lees voor mij

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un lijkt zichzelf een nieuwe titel te hebben gegeven, die waarschijnlijk enkele wenkbrauwen in Seoel (Zuid-Korea) zal doen fronsen. Staatsmedia verwijzen naar hem als "Opperste Vertegenwoordiger van het hele Koreaanse Volk".

De nieuwe titel kwam voor het eerst voor in berichten over de nieuw verkozen Opperste Volksvergadering enkele dagen geleden, het Noord-Koreaanse parlement zonder echte macht. "De claim om de leider te zijn van alle Koreanen ligt in lijn met het langetermijndoel van Kim Jong-un om het Koreaanse schiereiland onder zijn leiderschap te verenigen", schreef Rüdiger Frank, expert Noord-Korea aan de Universiteit van Wenen.

Bron: Knack.be d.d. 14 april 2019, link

Bij zijn verjaardag in oktober 2017 kreeg president Dési Bouterse van Suriname van zijn partij de NDP de titel van 'vader des vaderlands'.

Lees verder hier

Hieronder enkele passages uit het artikel 'Suriname: een regering van dieven' van de hand van Hans Buddingh op NRC Handelsblad d.d. 23 februari 2018.

"Corruptie in Suriname. Nooit eerder was de corruptie in Suriname zo groot. Goudconcessies, grondrechten en overheidsopdrachten gaan naar de kliek rond president Bouterse en zijn partij. Ook zijn familie profiteert. NRC onderzocht een aantal gevallen van corruptie. [.....]

Vriend en vijand zijn het erover eens dat de corruptie in Suriname nog nooit zo omvangrijk was, zelfs niet in de jaren 80 tijdens de Bouterse-dictatuur. Het gaat onder meer om verlening van goudconcessies, toewijzing van grondrechten en verstrekking van overheidsopdrachten, vaak ter waarde van miljoenen euro's. Vooral goudconcessies – toekenning van rechten op een gebied voor goudexploratie en -exploitatie – zijn vaak tientallen miljoenen euro's waard. Sinds het aantreden in 2010 van Desi Bouterse als democratisch gekozen president heeft Suriname trekken gekregen van een kleptocratie (een regering van dieven).

„Het is een maffiasysteem", zegt Marten Schalkwijk van de Anton de Kom Universiteit onomwonden. „Zo'n tien families hebben voor één à twee miljard euro geroofd." Ze hebben goede relaties met de politieke top of behoren daar zelf toe."

Lees het hele artikel hier

Bonusquote: „Het is een maffiasysteem."

Aan wie van de tien familie's de eer om de titel te mogen dragen van 'Capo di tutti capi' (Baas van alle bazen), een benaming voor de voorzitter van een maffia-commissie.

Ter overdenking:

Opperste Volksvergadering, het Noord-Koreaanse parlement zonder echte macht.

Zou het niet beter zijn tijdens het presidentschap van D.D. Bouterse het Surinaamse parlement 'Opperste Volksvergadering' te noemen in plaats van De Nationale Assemblee? En Bouterse 'Opperste Vertegenwoordiger van het Surinaamse Volk' te noemen in plaats van president?

Ahmad Jhawnie

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-9)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait